Over mij

Opleiding, werk en exposities Marie Mul

Opleiding
Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag. Tekenen en schilderen. Afstudeerrichting: Illustratie en grafische technieken (etsen, zeefdrukken, litho’s).

Werk
Ik ben docente tekenen en schilderen geweest bij de Vrije Academie Leidschendam, de Petrus Scholengemeenschap in Zoetermeer en de Volksuniversiteit Leiden. Tegelijk heb ik ook veel geïllustreerd voor de tijdschriften:

  • Groei & Bloei
  • Tuinieren
  • Seasons

Verder heb ik illustraties gemaakt voor het tv-programma Per Seconde Wijzer (BNN VARA). Ik heb in opdracht verschillende vellen cadeau-/decoupage papier ontworpen. Een speciale opdracht kreeg ik van de gemeente Voorburg  t.g.v. hun 700-jarig bestaan. Het resultaat was een grote geïllustreerde plattegrond met de meest markante gebouwen in de gemeente.

Voor de Bijenkorf heb ik de 1e prijs gewonnen in een wedstrijd: ‘Ontwerp een leuke feestschoen’.

Voor de Stichting Kinderpostzegels ontwierp ik diverse series kaarten die ook zijn  uitgegeven. Daarnaast ontwerp ik kaarten die ik in eigen beheer uitgeef.

Momenteel werk ik veel met papier-maché. Het is fascinerend om de metamorfose te zien ontstaan van een krant of ander alledaags papier tot een driedimensionaal object. Voor de kleuren heb ik mij laten inspireren door de kleuren van fresco’s en Griekse terracotta’s. Ook oude letters en handschriften vind ik prachtig en verwerk deze in mijn objecten.

Verder maak ik ook designs voor stoffen, behang en stationery. Ontzettend leuk om te doen!

Mijn ingestuurde etsen (‘Oud speelgoed’) voor de Bologna Fiera (grootste kinderboekenbeurs ter wereld) zijn uit meer dan 2000 inzendingen geselecteerd voor en tentoongesteld op de Kinderboekenbeurs in Bologna (Italië) zelf.

In september 2018 is mijn boek ‘Applaus voor de dahlia’ verschenen in samenwerking met de Hortus Botanicus in Leiden. Ik heb het boek niet alleen geïllustreerd maar ook geschreven. Het geeft een overzicht van de geschiedenis en verzorging van deze populaire tuinbloem. Naast serieuze illustraties is het boek ook  verluchtigd met fantasietekeningen van dahlia’s, die in mijn ogen allemaal dames  zijn met elk een eigen karakter. Ik heb van ‘Applaus voor de dahlia’ bewust geen doorsnee boek over planten willen maken. Het moest ook gewoon leuk zijn om door te lezen!

Een andere grote liefde van mij is het ontwerpen van tuinen. Mijn kennis van en ervaring met planten komt hierbij goed van pas. Daarbij zijn de wensen van mijn opdrachtgevers (particulieren en bedrijven) natuurlijk altijd doorslaggevend. Of het nu gaat om een schaduwrijke tuin, de schaarse beschikbare tijd van klanten voor het onderhoud of de aanwezigheid van huisdieren; ik houd er allemaal rekening mee. Momenteel ontwerp ik voor verschillende opdrachtgevers tuinen in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Maar ook het ontwerpen en realiseren van groene stads- of dorpsprojecten zou een fantastische uitdaging zijn.

Exposities
In Nederland heb ik met mijn werk (schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafisch werk) geëxposeerd bij onder andere de provincie Zuid-Holland, verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer, de ministeries van Financiën en Verkeer en Waterstaat, de gemeente Leiderdorp en twee keer bij de Sociaal-Economische Raad (SER).

Verder heb ik tentoonstellingen gehad in Frankrijk, Italië en Japan.

Blog Tuinsoep op Tuindingen.nl

Vanaf maart 2020 schrijf ik regelmatig blogs op Tuindingen.nl onder de naam Tuinsoep. Ik ontwerp ook tuinen en ben een enthousiast tuinierster. De naam Tuinsoep is spontaan bij mij opgekomen omdat mijn blogs gaan over van alles en nog wat in de tuin. Van lieve plantjes tot vervelende woekeraars, van luizen en kevers tot nuttige insecten. Alles wat leeft, ademt en wil groeien of juist niet, komt aan bod. Maar ook recepten en gezellige uitjes met het gezin. En van tijd tot tijd laat ik ook wat pottenkijkers toe in mijn tekenkeuken.

Ik hoop dat de soep zal smaken!

Al mijn tuinblogs vind je ook hieronder:

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren (juni 2023)

Kaalslag en mini-paddestoeltjes (april 2023)

Tuinsoep: Wat zijn jouw lievelingsplanten? Jaa die ene plant die net ietsie pietsie meer doet dan de rest (maart 2023)

Tuinsoep: Planten die samenwerken (januari 2023)

Tuinsoep: Parasitaire planten: stelen om te leven (december 2022)

Tuinsoep: Planten, struiken en bomen die samenleven in symbiose (december 2022)

Tuinsoep: De onderwereld actief in je eigen tuin (oktober 2022)

Tuinsoep: Herfstverkleuringen van populier tot esdoorn (oktober 2022)

Tuinsoep: Houttuynia cordata “Chameleon’ (oktober 2022)

Tuinsoep: Haagplanten, waarvan ik wist dat hij hoog op de lijst van mijn hongerige merel staat (oktober 2022)

Tuinsoep: Dahlia Boek (juni 2021)

Tuinsoep: Betekenis plantennamen (november 2020)

Tuinsoep: Uitleg; NPK-formule meststoffen. Hoe, wat en welke gebruiken voor de tuin? (oktober 2020)

Tuinsoep: Over vermoeide grond en knabbelende kevertjes (augustus 2020)

Tuinsoep: Zevenblad bestrijden of opeten? (juni 2020)

Tuinsoep: Over de haagwinde en de heermoes (mei 2020)

Tuinsoep: Van spitsuur in de tuin tot blote grond (mei 2020)

Tuinsoep: Van wegwerpplant tot rose hyacint (april 2020)

Tuinsoep: Zaadjes zonder zwemvest (april 2020)

Tuinsoep: Van prutwintertje naar lentegroen (maart 2020)

Tuinsoep: Mijn eerste tuinblog (maart 2020)

 

error: Content is beveiligd!!